keskiviikko 20. elokuuta 2014

Superfoodien ihmeellisessä maailmassa!

Hurahdettiin Juhon kanssa nyt ihan totaalisesti superfoodeihin. Käväistiin viime viikonloppuna Helsingissä Punnitse&Säästä-kaupassa ja sieltä mukaan tarttui taas vaikka mitä! Löysin myös pienen CoCoVi-lehtisen, missä kerrotaan eri superfoodien hyvistä ominaisuuksista. Laitettiin samana iltana tilaus menemään ja tänään saapuvat meidän jauheet!  Meille tulee nyt mehiläisen siitepölyä, spirulinaa, chlorellaa, kookosöljyä, tulsia,  triphalaa, ashwagandhaa, brahmia, baoababbia ja carobia. Lisäksi kaapista löytyy valmiiksi macaa, gojia, raakakaakaota acaita,  chiata ja hampunsiemeniä.  Jotta superfoodit aukenisivat teillekin, kirjoittelen tähän alle, mitä hyötyä mistäkin näistä on.

Maca
Maca kasvaa korkealla Perun vuoristossa ja sen juuresta valmistettua jauhetta on käytetty jo vuosituhansien ajan. Macaa syötettiin inka-sotureille lisäämään suorituskykyä ennen taistelua. Sen käyttö kuitenkin kiellettiin ankarasti, kun viholliskylä oli vallattu, sillä viholliskylän naisia haluttiin suojella seksuaalisesti virittyneiltä sotureilta.

Maca sisältää 18 aminohappoa, erilaisia kasvisteroleja, runsaasti vitamiineja (B1, B2, B6, C, E) sekä kivennäis- ja hivenaineita, joista erityisesti kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rikkiä, rautaa, fosforia, sinkkiä, kuparia, piitä ja mangaania.
Suositeltava päiväannos 1tl-2rkl.

Ravintoarvot/100g
Energiaa 325 Kcal
Proteiinia 10g
Rasvat 2g
Hiilihydraatit 65g
Ravintokuidut 8,5g

Goji-marjat
Lycium barbarum on koisokasveihin kuuluva kasvi, jonka punaiset marjat kuivataan yleensä rusinamaiseen muotoon. Marjaa pidetään maailman ravinnerikkaimpana marjana. Kiinalaiset, mongolialaiset ja tiibetiläiset ovat viljelleet goji-marjaa viimeiset 5000 vuotta ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sitä on käytetty jo 1000-1400eaa.

Goji sisältää 21 kivennäis - ja hivenainetta (mm. Sinkkiä, kalsiumia, kaliumia, rautaa, magnesiumia, mangaania, kromia, kuparia, seleeniä, natriumia ja fosforia) ja 18 aminohappoa. Goji sisältää myös paljon L-glutamiinia ja L-arginiinia. Goji sisältää myös paljon vitamiineja (A, B1, B2, B6 ja E) ja antioksidantteja - esimerkiksi beetakaroteenia ja zeaksantiinia. Suositeltava päiväannos 15-50g tai enemmän.

Ravintoarvot/100g
Energiaa 380Kcal
Proteiinia 11g
Rasvat 3g
Hiilihydraatit 57-67g
Ravintokuidut 10g

Raakakaakaonibsit
Kaakaonibsit ovat kuorituista kaakaopavuista murskattua rouhetta. Raaka kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Suomessa esimerkiksi mustikka tunnetaan antioksidanttipommina, mutta sekin sisältää vain kymmeneksen raakakaakaon antioksidanttimäärästä. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja sisältää kuumentamattomana myös paljon E- ja C - vitamiineja sekä suuren määrän aivojen mielihyväkeskukseen vaikuttavia ainesosia (mm. Tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini, fenyylietyyliamiini ja anandamidi.) Suositeltava päiväannos 1 -2rkl.

Ravintoarvot/100g
Energiaa 540Kcal
Proteiinia 12g
Rasvat 41g
Hiilihydraatit 30g
Ravintokuidut 29g

Mehiläisen siitepöly
Siitepöly sisältää runsaasti B - ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9), A-, C-, D-, ja E - vitamiineja, koentsyymejä, kasvisteroleja, bioflavonoideja, 31 eri rasvahappoa, DNA:ta, RNA:ta ja jopa 60 eri mineraalia (mm. Barium, boori, kalsiumia, kupari, kulta, jodi, rauta, mangaani, fosfori, kalium, seleeni, pii, rikki, natrium ja sinkki).Mehiläisen siitepölyssä on yli 5000 entsyymiyhdistettä. Se sisältää myös 15-20% luonnollista lesitiiniä, joka on erinomainen ravinne aivotoimintamme kannalta. Suositeltava päiväannos 1tl-1rkl.

Ravintoarvot/100g
Energiaa 345Kcal
Proteiinia 25g
Rasvat 8 - 10g
Hiilihydraatit 47g
Ravintokuidut 12-14g

Acai
Sinivioletti marja on lähtöisin Amazonin sademetsästä Brasiliasta. Acai-marjat sisältävät runsaasti proteiinia, kuitua, vitamiineja (B1, B2, B3, C ja E), mineraaleja (mm. Rautaa, fosforia, kalsiumia ja kaliumia), beetakaroteenia sekä omega 3, 6 ja 9 rasvahappoja. Acain antioksidanttipitoisuus on äärimmäisen korkea! Se sisältää myös arvokkaita fenoliyhdisteitä (katekiinit, epikatekiinit, kversetiinin johdannaiset) sekä antosyaaneja (320mg/100g). Suositeltava päiväannos 1tl-1rkl.

Ravintoarvot/100g
Energiaa 494Kcal
Proteiinia 8,7g
Rasvat 45g
Hiilihydraatit 41g
Ravintokuidut 27g

Spirulina
Spirulina on yksisoluinen levä, joka on elänyt maapallolla siitä lähtien, kun täällä on ollut elämää. Spirulina on oikeastaan syanobakteereiden muodostamaa kuivattua biomassaa.  Tämä mikrolevä on rakenteeltaan spiraalin muotoinen, mistä nimi spirulina juontaa juurensa. Spirulina sisältää 65-71% hyödynnettävässä muodossa olevaa proteiinia sekä varsinkin B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9) sekä beetakaroteenia ja A- E- ja K-vitamiinia. Suositeltava päiväannos 1tl-2rkl.

Ravintoarvot/100g
Energiaa 365Kcal
Proteiinia 68g
Rasvat 5g
Hiilihydraatit 12g

Chlorella
Chlorella on yksisoluinen makean veden levä, joka sisältää valtavan määrän elimistöllemme tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja ja lehtivihreää. Se on mainio proteiinin lähde ja sisältää 60% puhtaasti imeytyvää proteiinia. Chlorella nimi tulee sen valtavasta klorofylli- eli lehtivihreäpitoisuudesta (3-5%).Tämä levä sisältääkin enemmän lehtivihreää grammaa kohti, kuin mikään muu kasvi tällä pallolla. Chlorella sisältää korkeita pitoisuuksia omega 3-ryhmän rasvahappoja, C-, E-, ja B-vitamiineja, folaattia, beetakaroteenia ja lysiiniä. Siinä on lisäksi erittäin paljon rautaa ja kalsiumia. Chlorella nelinkertaistaa itsensä vuorokauden välein ja kasvaakin nopeammin kuin mikään ihmisen tuntema kasvi. Suositeltava päiväannos 1tl tai enemmän.

Ravintoarvot
Energiaa 326Kcal
Proteiinia 55-60g
Rasvat 6-7g
Hiilihydraatit 11-12g
Ravintokuidut 9g

Kookosöljy
Kookosöljyä saadaan kookospähkinän endospermista eli koprasta puristamalla. Kookosöljy sisältää yli 90% raakoja saturoituja rasvahappoja. Kookosöljy on monikäyttöinen tuote ja se soveltuu mm. paistorasvaksi sekä ihon- ja hiustenhoitoon. Kookosöljyn sisältämien keskipitkien rasvahappojen vuoksi se toimii erinomaisesti energianlähteenä ja sitä käytetään urheilusuoritusten aikana esim. kestävyyslajeissa. Suositeltava päiväannos 1-2rkl.

Ravintosisältö
93% tyydyttynyt rasva
6% kertatyydyttämätön rasva
1% monityydyttämätön rasva
0% kolesteroli

Chia-siemenet
Chian siemenet ovat perinteistä voimaruokaa Keski-Amerikan alueella ja niitä on käytetty ruokana pidempään kuin maissia. Mayojen kielessä sana "chia" tarkoittaa "voimistaa" ja näitä siemeniä syötettiin erityisesti juoksijoille.

Chia sisältää n.40% kasvisöljyjä, n.20% proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista varsinkin kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Chia imee itseensä 9 kertaisen määrän nestettä ja geeliintyy nopeasti. Chia myös hidastaa hiilihydraattien imeytymistä ja saa siksi aikaan kylläisen olon. Suositeltava päiväannos 2-6rkl.

Ravintoarvot / 100g
Energiaa 524Kcal
proteiinia 21g
Rasvat 31,4g
Omega-6 5,9g
Omega-3 20,3g
Kolesteroli 0g
Hiilihydraatit 37,5g
Ravintokuidut 33,7g
E-vitamiini 29mg


Hampunsiemenet
Hampunsiemen on lähellä täydellistä ruoka-ainetta. Se on äärimmäisen monipuolinen ja sen ravinnetiheys on suuri. Hampunsiemenet ovat erinomainen proteiinin lähde, joka sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Yli 65% hampunsiemenen proteiineista on loistavasti imeytyvää edestiiniä. Loput 35% on albumiinia. Sekä edestiini että albumiini ovat hypoallergisia eli ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita. Hamppu sisältää myös n.80% monityydyttyneitä rasvahappoja ja sen omega-3 ja omega-6 -rasvahapot ovat ihmiselle täydellisessä suhteessa. Suositeltava päiväannos 50-75g/päivä.

Ravintoarvot / 100g
Energiaa 514Kcal
Proteiinia 30g
Rasvat 41g
Tyydyttyneet rasvat 4g
Tyydyttymättömät rasvat 37g
Omega-3 6,9g
Omega-6 21,2g
Omega-9 8,9g
Hiilihydraatit 15g
Ravintokuidut 9,3g


Tulsi
Tulsi eli pyhä basilika on Intian arvostetuin kasvi. Intiassa käytännössä kaikki lastenlääkkeet sisältävät tulsia. Tulsin kerrotaan helpottavan stressiä, tukevan vastustuskykyä, lisäävän elinvoimaa, edesauttavan terveellistä aineenvaihduntaa ja on se on myös luonnollinen immuniteetti-modulaattori. Tulsi sisältää runsaasti luonnollisia antioksidantteja, jotka hidastavat solujen ylihapettumista ja suojaavat vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Tulsi on tunnettu vahvistavasta voimastaan.

Merkittävä määrä Tulsi terveyttä edistäviä ominaisuuksia on kirjattu ja dokumentoitu yli viisi vuosituhatta. Muutamien viime vuosikymmenten aikana monet näistä hyödyistä on tutkittu ja vahvistettu modernin lääketieteen tutkimuksissa. Suositeltava päiväannos 1tl kaksi kertaa päivässä.


Triphala
Triphala on sekoitus kolmea eri intialaista ayurvedista yrttiä - amlaa, haritakia ja bibhitakia. Triphala auttaa poistamaan kehoon kertyneitä kuona-aineita, tukee ruoansulatusta ja parantaa aineenvaihduntaa. Suositeltava päiväannos 1tl.

Ashwagandha
Ashwagandha eli rohtokoiso ja 'Intian Ginseng' on monivuotinen pensas, jonka juurista jauhetaan pitkän käyttöhistorian omaavaa jauhetta. Kasvin ainesosat lisäävät serotoniinia aivoissamme mikä edesautaa muun muassa hyvän olon tuntemuksiamme.
Intiassa kasvia käytetään joogan ja mietiskelyn tukena sen mieltä kirkastavien ominaisuuksien vuoksi. Ashwagandhalla on myös antioksidanttisia ja suorituskykyä parantavia vaikutuksia. Jauhe sopii erinomaisesti urheilijoille ja aivotoiminnan maksimoinnista kiinnostuneille henkilöille. Suositeltava päiväannos 1tl kaksi kertaa päivässä.

Brahmi
Brahmi on Intialainen monivuotinen mehikasvi, josta käytetään versojen kärjet. Ne kuivataan ja jauhetaan jauheeksi. Ensimmäinen maininta brahmista on 3000 vuoden takaa intialaisissa teksteissä.

Brahmin sanotaan edistävän rentoutumista, hidastavan ikääntymistä,antavan elinvoimaa. Brahmilla on myös rauhoittava ja unta parantava vaikutus. Suositeltava päiväannos 1tl kahdesti päivässä.


Baobab
Baobabjauhe on tehty apinanleipäpuusta. Se sisältää runsaasti C-, B1-, B6-vitamiineja, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, kaliumia, sinkkiä, fosforia, flavonoideja, fenoleja, beetakaroteenia ja kuitua. Hedelmän korkea ravinnetiheys on tehnyt baobabista viime vuosina maailmanlaajuisesti tunnetun superruoan, joka sisältää painoonsa nähden mm. enemmän kalsiumia kuin maito, enemmän rautaa kuin liha, enemmän kaliumia kuin banaani, enemmän magnesiumia ja kalsiumia kuin pinaatti sekä kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Suositeltava päiväannos 1-2tl päivässä.


Carob
Carob eli johanneksenleipäpuu on palkokasveihin kuuluva puu, jota on pitkään viljelty sen herkullisten hedelmien vuoksi. Luomulaatuinen, paahtamaton carob-jauhe sisältää erittäin paljon kalsiumia ja mukavasti B-ryhmän vitamiineja, mangaania, rautaa, kuparia ja rautaa.

Kasvi on lähtöisin välimeren alueelta ja sitä tavataan luonnonvaraisena myös Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Suurin osa maailman carobista tuotetaan tällä hetkellä Espanjassa ja Italiassa.
Johanneksenleipäpuun siemeniä on ennen käytetty punnuksina muun muassa jalokiviä punnittaessa itämaisissa basaareissa. Sana karaatti juontaa juurensa kreikankielisestä sanasta kerátin, joka viittaa carobin siemeniin. Karaatti standardoitiin myöhemmin vastaamaan 0,2 grammaa. Johanneksenleipäpuun siemenien uskottiin olevan luonnostaan aina saman painoisia. Siemeniä ei kuitenkaan käytetä ravintona, vaan pehmeä siemenkota kuivataan ja jauhetaan jauheeksi.

Maltalla carobista valmistettua siirappia (ulepp tal-arrub) on perinteisesti käytetty lääkkeenä yskään ja kurkkukipuihin. Ravinteellisesti johanneksenleipäpuu on tunnettu varsinkin sen korkeasta kalsiumpitoisuudesta ja carobjauhe sisältääkin painoonsa nähden kolme kertaa enemmän kalsimia kuin maito. Suositeltava päiväannos 1-2rkl päivässä tai enemmän.



Tulipas tiivis infopaketti! Näillä aloitellaan nyt ravitseminen ja lisäksi ensi viikolla alkaa proteiinidieetti, missä hiilarit vedetään ihan nollaan. Katsotaan, mitä tuloksia saadaan!

Oletteko kokeilleet superfoodeja? Millaisia kokemuksia niistä on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti