keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Rakenneultraa ja tarvikelistaa

Eilen käytiin rakenneultrassa. Kumpikaan meistä ei nukkunut edellistä yötä kauhean hyvin - johtuneeko siitä, että jännitti niin kauheasti!Kätilö, joka otti meidät vastaan, vaikutti aluksi kauhean tylyltä, mutta olikin todella mukava. Kysyi, onko liikkeitä tuntunut jo ja, että tämä viittaa aika varmasti siihen, että istukka on takana. Kertoi, että otetaan aika paljon läpimittoja, mistä nähdään, kuinka kasvu on edistynyt. Napsautti alkuun 4D-kuvan päälle ja tulosti monta kuvaa, sillä harvoin kuulemma sai niin selkeitä kuvia, kuin mitä meidän vauva päätti esitellä. Liekö hänestä tulossa filmitähti isona! Ainakin linssilude, se on varmaa! Pikkuaivot, munuaiset ja vatsalaukku näkyivät hyvin ja koko vastasi viikkoja. Paino oli 280g, mikä on kolme päivää pienempi kuin viikot, mutta kätilö sanoi, ettei se merkitse mitään. Kysyi, haluammeko sukupuolta tietää ja kyseli aavistuksia. Vastasimme, että kummatkin poikaa veikkaavat ja poikahan se oli. Hyvin selvä kuulemma. Nyt meillä siis odotellaan pienen prinssin syntymistä. Synnytysvalmennus saatiin 1.3 klo 13-15 ja sitten olisi jäljellä vielä yksi ultra ennen syntymää. Silloin tehdään synnytystapa-arviointi.

Pieni jätkä<3

Kaikkea on tässä välissä ehditty hankkia. Juhon veli, hänen naisystävänsä ja Juhon sisko ostivat meille yhdistelmävaunut ja  nyt onkin sitten kaikki vähän isompi hankittu. Äiti lupasi katsella meille vielä mahdollisesti turvakaukaloa joululahjaksi. Eilen oli vielä pakko käydä kirpputorilla, kun sukupuoli selvisi ja muutama vaate tarttui sieltä mukaan.

Bio-oilia ollaan nyt hierottu vatsaan joka ilta ehkäisemään arpia

Juhon isän ostaman pinnasänky 

Vaunut

Eilen hankittuja vaatteita ja sammakko-syöttökaukalo
Tehtiin aiemmin jo listaa kaikesta, mitä tarvitaan vauvaa varten ja nyt päätin kirjoittaa sen tännekin, niin ei ainakaan huku! Hankkimatta siis vielä ainakin:

-Hoitoalusta hoitopöydälle
- Vaippoja
- Tuttipullot x 2
- Tutit x 2
- Harsoliinoja
- Liivinsuojuksia
- Imetysliivit x 2
- Isoja terveyssiteitä
- Mobile
- Itkuhälytin
- Talkkia
- Vanulappuja
- Korviketta
- Vauvaöljyä
- Portti rappusiin (sekä koiranpennun että vauvan turvallisuudeksi)
-Sitteri
- Kosteuspyyhkeitä
- Puuhamatto
- Syöttötuoli
- Vaatteita
- Potta
-Ensileluja

Tänä aamuna oli ihmeellinen turvotus poskipäissä ja ranteissa. Pystyi kuopan oikein painamaan. Viisi päivää on jatkunut järkyttävä päänsärky sahalaitakuviolla. Toisaalta on minulla pieni flunssakin päällä. Onneksi ei kuitenkaan kuumetta. Tänään on neuvola, niin pitää kysellä, mistä mahtaa johtua. Muutenkin pieni huimaus on alkanut palaamaan arkeen. Eilen Juhon äiti värjäsi ja leikkasi hiuksiani hieman. Alkoi jo ärsyttää tyvikasvu, mikä irvisti ikävästi.

Uudet hiukset
Liikkeet tuntuvat enemmän kuin selvästi. Juhokin tunsi liikkeet ensimmäisen kerran kolmisen päivää sitten ja eilen uudestaan, kun mentiin nukkumaan. Nytkin prinssi möyrii vatsassa tuhatta ja sataa!

Nyt pitäisi alkaa valmistautumaan neuvolaan pikku hiljaa! Ilmoittelen taas, kun kirjoittamaan ehdin!






perjantai 22. marraskuuta 2013

20. raskausviikko!

Enää viikko ja ollaan virallisesti puolivälissä! Ensi tiistain rakenneultra alkaa jännittämään. Muuten olo on pysynyt tasaisen mukavana.

Eilen tuli talvi! Aamulla herätessäni kahdentoista aikaan, oli ulkona hirmuinen lumimyrsky. Käytin koiran lenkillä ja Teho meni kuono lumihangessa eteenpäin ja näyttikin tämän jälkeen aivan lumipallolta. Kotona istuin päivän ja lueskelin kirjaa odottaessani Juhoa kotiin koulusta. Illalla lähdettin kaupungille ja käytiin katsomassa uusin nälkäpeli elokuvateatterissa. Loppujen lopuksi se oli mielestäni pettymys, mutta niinhän melkein kaikki elokuvat, mitkä on tehty kirjojen pohjalta. Leffaan oli vaikea keskittyä, kun pikkuinen möyri koko elokuvan ajan. Toisaalta ainakin tietää, että kaikki on hyvin. Sää oli muuttunut ikäväksi vesisateeksi ja oli ikävän märkää ja kylmää. Ostettiin minulle talvisaappaat! Tykästyin ihaniin vihreisiin kenkiin, joiden pohjassa oli sammakonkuva! Harmi vain, että kaikkein hienommilla kengillä on yleensä myös hintaa, ja nuokin maksoivat melkein 150€. Jäi sitten ne ostamatta.


Irlanninsusikoiranpennut syntyivät 19.päivä. Seitsemän urosta ja yksi narttu. Nyt meille virallisesti kotiutuu siis irlispentu tammikuun lopussa! Eilen tilasin näyttelyhihnankin jo tulevalle miehelle. Toukokuussa päästäänkin sitten jo kisaamaan pentuluokkiin. Nyt olen menossa vielä messukeskukseen esittämään äitini bernhardinkoiraa junnuluokkaan kaikkina kolmena päivänä. Sitten olisi tarkoitus Tehon kanssa käydä muutama näyttely alkuvuodesta, joista kaksi Jyväskylässä ja yksi Joensuussa. Treeniähän tuo koira vielä tarvitsee. Viime match showssa sijoituttiin kyllä sinisten neljänsiksi, mutta Teho oli jostakin syystä aivan jännittynyt. Onhan viime näyttelystä tosin aikaa, mutta ennen kehäänmenoa ei ollut millänsäkään.

Huomenna ja sunnuntaina olisi töitä. Samoin maanantaina. Maanantaina näen myös ehkä yhtä työkaveriani ja pitäisi alkaa katsomaan pukua Vilman lakkiaisiin 5.päiväksi. Mikään nykyisistä mekoistani ei mene päälle, joten tarvitsen jonkun, mikä pikkasen joustaa vatsan kohdalta. Mekoista mietin jompaa kumpaa näistä.

Sininen äitiysmekko H&M:stä
                                                                                                                                                           
Pinkki trikoomekko H&M:stä


Näin viime yönä taas synnytysunia. Olin synnyttämässä ja vauvan syntyessä kätilö sanoi, että lapsi on täysin terve. Sitten minulta meni taju ja herätessäni olin aivan paniikissa, missä vauva on. Juho oli vieressäni ja sanoi, että vauva oli kuollut. Herätessäni ajatukset pyöri hetken ympyrää päässäni, ennenkuin tajusin nähneeni unta. Huh, että pelästytti! Onneksi ne ovat vain unia.

En ole ikinä ollut mikään jouluihminen henkeen enkä vereen, mutta nyt tavallaan kyllä odotan joulua. Juhon porukoilla on todella idyllinen ja klassinen joulu perheen kesken ja ehkä kaipaankin sellaista rauhoittumista nyt. Toissa jouluna olin Egyptissä joulun yli ja viime joulu meni kuin siivillä, sillä tammikuussa lähdin Intiaan reissaamaan. Jos tänä jouluna vain olisi ja nauttisi glögistä ja pienestä palasta graavilohta! Lumi voisi kyllä tulla ennen sitä....

Eilinen maisema

Teho the lumipallo


tiistai 19. marraskuuta 2013

Liikuntaa ja kutittelua

Eilen kävin pitkästä aikaa ratsastamassa. Vatsa kesti sen yllättävän hyvin. Rakko oli hieman koetuksella ja jatkuvasti tuntui pieni paine, mutta ei sen pahempi, kuin vatsalla maatessakaan. Erkki oli hieman innoissaan, kun sillä ei vähään aikaan oltu ratsastettu ja ravista laukkaan nostaessa hieman pukittikin. Ei kuitenkaan niin, että minulla olisi ollut hätääkään tippua. Lähinnä innostunutta pukittelua. Huomasi kyllä, että ilmat ovat kylmenneet, kun sormet ja varpaat jäätyivät.

Eilen käytiin Juhon kanssa syömässä Amarillossa. jalapenopopperseja ja chevreburger. -50% - alennuksen ja henkilökuntaedun jälkeen maksettavaksi jäi 20e. Halpa ravintolakäynti siis. Parasta siinä kuitenkin oli se, että pystyi viettämään aikaa yhdessä. Nyt on jäänyt yhteinen vapaa-aika taas hieman kortille, kun kummatkin ovat vuorotyössä.

Juhon isä laittoi eilen viestillä kuvan pinnasängystä, jonka ostaa meille. Siinä on laskettava laita ja pohjaa pystyy nostamaan. Lisäksi seinäpehmusteet. Kohta meidän pienellä on kunnon sänkykin.

Tänään oli töissä aamuvuoro. Nukuin yön jotenkin huonosti. Alkuun puristi rintakehään niin, että tuntui ettei saanut kunnolla happea vai todellisuudessa hengittikin ihan hyvin. Lopun yön pyörin ja kuuden aikaan olin jo ihan pirteä. Aamulla ylösnoustessa alkoi oksettamaan pitkästä aikaa. Sain väkipakolla alas vitamiinit ja appelsiinimehua ja nappasin rahkan töihin mukaan. Töissä oksetti ja pyörrytti, mutta syötyäni hieman helpotti. Kaipa se oli vain verensokeri, joka oli pompannut alas. Töiden jälkeen menin syömään Ramin konditoriaan, kun odottelin Juhoa koulusta. Istuessani pitkästä aikaa aloillani, alkoi vatsassa kauhea myllerrys. Se on alkanut tuntua nyt jo parin viikon ajan, kun olen liikkeestä pysähtynyt. Tuntuu melkein, kuin joku kutittelisi vatsan sisäpuolta. Jännää! Juho tosin odottelee, että pääsisi itsekin tuntemaan liikkeet.

Kasvattaja ilmoitti, että tuleva koiranpentumme on syntynyt tänään! Pentu kotiutuu meille tammikuun lopussa. Laitan tännekin kuvan, kunhan sen saan.

Tällä viikolla vielä huominen, lauantai ja sunnuntai töitä. Sitten odotellaan kuumeisesti ensi viikon rakenneultraa ja neuvolaa!

perjantai 15. marraskuuta 2013

19 raskausviikko käynnistyy

Huh, ei sitä uskoisi, että kohta ollaan jo puolessavälissä raskautta. Viikko on mennyt suhteellisen mukavasti töissä ollessa. Huomasin tosin, ettei S-kokoinen työpaitani ole enää kovin istuva ja vatsa tuppaa ottamaan kiinni pöytiin ja tasoihin aina välillä. Samoin kurkottelu ja kyyristely alkaa tuntumaan. Meillä on ihana päällikkö, joka pyysi minua sanomaan heti, kun en halua enää tehdä yö-/iltavuoroja, niin katsotaan minulle hyvät ja helpot vuorot. Kiva olla työpaikassa, jossa ei tarvitse stressata!

Eilen illalla oli mielettömät vatsakivut. Kestivät aina hetken ja loppuivat sitten. Juho kysyi jo, pitäisikö lähteä käymään sairaalassa, mutta olo tasottui myös nopeasti. En tosin ole huolissani, sillä tuolla tuo edelleen on ja myllertää!

Tänään kävi myös ensimmäinen nolo asia, kun lirahti housuun! :( Sain kauhean aivastuskohtauksen, enkä ehtinytkään enää napata vatsastani kiinni aivastusten välissä. Tähän pitää tottua sitten loppuraskaudessa.

Viikonloppuna ajattelin käydä vielä ratsastamassa. Viimeisen kerran ajattelin selkään hypätä jouluna ja sitten pitää jättää tauolle. Voi olla, etten enää pääsisi vatsan kanssa alas hevosen selästä.


Olemme Juhon kanssa pyöritelleet nimiä jo jonkin aikaa ja muutama on nyt muokkautunut lemppareiksi. Tytöksi olemme kaavailleet Alisa Amalia ja pojaksi Mikael Olavi. Voihan tietty olla, että nuokin ehtivät vielä muuttumaan tässä matkan aikana. Onneksi olemme olleet koko ajan samoilla raiteilla nimien kanssa, niin ei tarvitse turhaan väitellä asiasta. Minun puolen sukuni on niin pieni, että sieltä oli vaikea nimiä löytää tai sitten niistä osa on jo käytössä. Lisäksi halusimme omannäköiset ja yhteensopivat. Itse olen enemmän kuin tyytyväinen. Jos vaikka reilun viikon päästä selviäisi, kumpaa mahdetaan odotella.

Vau.fi kertoo tästä tulevasta viikosta näin:

"Sikiön paino: 220 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 13,5 cm 
Koko pituus: 18 cm

SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 16 viikkoa vanha. Korvat pistävät hieman ulos päästä ja silmät asettuvat paikoilleen. Suolistoon kerääntyy jäteaineita, kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä. Tätä kutsutaan mekoniumiksi, josta tulee lapsen ensimmäinen uloste. Sormenpäihin ja varpaisiin kehittyvät kullekin ihmiselle yksilölliset jälkensä.
Verenkierto on nyt täydessä vauhdissa. Napanuora kasvaa ja muuttuu paksummaksi, kun veri, joka antaa ravinnon sikiölle, kulkee suurella voimalla sen läpi. Elimistön puolustautumisjärjestelmä alkaa toimia ja tuottaa vasta-aineita. Nyt sikiö alkaa olla niin iso ja vahva, että tunnet sen potkut. Yleisesti ottaen aiemmin synnyttäneet tuntevat potkut aikaisemmin kuin ensisynnyttäjät, koska he tietävät mitä kuulostella.

NAINEN 19. raskausviikko
Kun pidät hyvää huolta henkisestä hyvinvoinnistasi, pidät huolta myös syntymättömästä lapsestasi. Keho ja mieli ovat yhteydessä keskenään. Vain itse tiedät, mitä tarvitset ollaksesi onnellinen ja hyvinvoiva. Siksi kannattaa kertoa siitä myös kumppanillesi.
Hellä kosketus vaikuttaa aivojen mielihyväkeskukseen ja vapauttaa endorfiineja, ”onnen hormoneja”, joten anna aikaa nautiskelulle. Ottakaa kumppanisi kanssa tavaksi vaikkapa pieni hierontatuokio – se antaa teille myös mahdollisuuden olla lähellä toisianne. Käyttäkää hieroessa vaikkapa öljyä tai kosteusvoidetta.
Kun kohtu kasvaa, vatsan iho venyy. Joskus ihonalaiseen kerrokseen syntyy repeämiä. Nämä venymisjäljet –raskausarvet – ovat alkuun punaisia, mutta vaalenevat ja tulevat hopeanharmaiksi synnytyksen jälkeen. Raskausarpia voi tulla myös pakaroihin ja rintoihin, jotka myös kasvavat raskauden aikana.

Kohtu painaa nyt n. 320 grammaa ja istukka n. 170 grammaa."

torstai 14. marraskuuta 2013

Kuvia hankituista tavaroista


Tässäpä siis näitä kuvia kaikesta, mitä on jo hankittu.


Sammakko-tutti

Uniriepukani ja sydän vaunuihin

Kehtolaulukirja ja -cd

Bodeja

Lisää bodeja
Body

Bola-koru

Sammakko-body

Sammakko-potkuhousut x 2

Muumi-sukat

Hoitopöytä

Matkasänky




maanantai 11. marraskuuta 2013

Ostoksia!

Viikonloppuna käytiin pyörähtämässä Ikeassa. Tarkoitus ei ollut ostaa mitään vauvajuttuja, mutta törmäsimme poistonurkassa hyvännäköiseen hoitopöytään, mikä oli ollut mallikappaleena. Alunperin hinta oli 80e, mutta nyt saimme pöydän mukaan 45e. Pöytään pitää enää ostaa tasolle roskakori ja joitakin muita pieniä koreja, joihin saa laitettua hoitotavaroita. Onhan sitä kaikkea muutakin pientä tullut osteltua. Matkasängyn ostin kirpputorilta 15e, muutaman bodyn ja sammakkotutin! Lisää vaatteita ostetaan sitten, kun sukupuoli selviää muutaman viikon päästä. Isommista puuttuu nyt vielä turvakaukalo ja rattaat ainakin. Rattaista halutaan nimenomaan yhdistelmävaunut, niin niitä pystyy käyttää sitten vähän myöhemminkin. Laitan myöhemmin kuvaa kaikesta, mitä tähän asti ollaan hommattu jo.

Tänään kävin aamulla hakemassa influenssarokotuksen. Hoitaja kysyi, olenko aiemmin ottanut ja sanoi, että käsivarsi saattaa tulla hieman kipeäksi. Nyt on edes suojattu sitä tautia vastaan. Minun hyvällä tuurilla makaisin viimeisilläni raskaana sairaalassa influenssassa. Ei kiitos!

perjantai 8. marraskuuta 2013

Neuvolakuulumisia

Tänään oli neuvola jälleen aamulla. Paino oli laskenut 100g, mikä merkitsi -33g/vko. Olen syönyt ihan hyvin, enkä tiedä, mistä painonlasku voi johtua. Neuvolatäti paasasi syömisestä ja antoi lapun mukaan, missä ei ollut mitään uutta tietoa. Lähinnä lautasmallin koostumuksesta jne. Hemoglobiini oli myös tipahtanut vaihteeksi pikkasen ja keikkuu nyt sellaisissa lukemissa, että lisärautaa voisi ottaa n. 3krt/vko. Katsoo, mitä se seuraavassa neuvolassa taas näyttää. Sydänäänet kuului hyvin ja muutaman kerran sikiö potki doppleria hyvinkin rivakasti. Naureskeli neuvolatätikin ryskettä ja pauketta. Kehui kuitenkin verisuonieni ääniä, jotka kohisevat taustalla mielettömän kovaa.

Unohdin kokonaan sanoa influenssarokotteesta, jonka ajattelin ottaa. Nyt siis menen hakemaan influenssarokotteen ensi maanantaina terveyskeskuksesta. Ei jotenkin yhtään innosta sairastaa influenssaa viimeisimmillä viikoilla raskaana ollessa. Saatiin myös ajat perhevalmennukseen, mitkä alkavat tammikuun lopussa. Valmennus kestää 5vko ja on aina kerran viikossa tiistaisin. Sitten olisi vielä synnytysvalmennus, jonne saadaan aika rakenneultran yhteydessä. Sokerirasitustestin ajankohtakin valitaan ensi kerralla. En edes tiennyt, että se tulee kaikille. Vai tuleeko? Ei arvoissani kuitenkaan ole ollut mitään, mistä neuvolantäti olisi valittanut.


perjantai 1. marraskuuta 2013

Viikot juoksevat vauhdilla

Kirjoitin jo aiempaa blogia raskaudestani, mutta nyt päätin aloittaa puhtaalta pöydältä ja kirjoittaa tänne hieman useammin, kuin edelliseen. Aloitan siis ihan perustiedoilla. Olen 23-vuotias nuori nainen ja odottelemme poikaystäväni kanssa esikoistamme, jonka laskettuaika on 18.4.2014 eli pitkäperjantaina. Tänään alkoi 16+0 ja kävimme sairaalassa tarkistuttamassa tilanteen, sillä olin vuotanut hieman verta. Tämä johtui loppujen lopuksi onneksi vain siitä, että istukka on niin kohdunsuulla, että oli onnistunut alkamaan vuotaa. Sikiöllä kuitenkin kaikki hyvin. Sydän löi kovaa tahtia ja hän liikkui hyvinkin vilkkaasti. Pää-perämitta oli n. 10cm. Seuraavan kerran pääsemmekin kurkistamaan vatsaan rakenneultrassa, mikä on 26.11.

Edellinen raskaus meni kesken viikoilla 5+ juhannuksen jälkeen ja siksi tämän raskauden alku oli suhteellisen raskasta henkisellä puolella. Oli vaikea ajatella koko ajan positiivisesti, kun jotenkin odotti verenvuodon alkavan joka aamu. Nyt sitä alkaakin jo pikkuhiljaa uskomaan, että kyllä se siellä pysyy! Alkuraskaus oli myös fyysisesti tosi vaikeaa. Kauhea pahoinvointi seurasi rv12 asti ja laihduin 7kg. Kerran olin tiputuksessakin, koska en saanut edes nestettä alas. Nyt pahoinvointi on onneksi hellittänyt, vaikka paino on silti laskussa. Viime neuvolassa mitattiin -200g/vko. Ehkä ensi viikolle paino olisi jo hieman noussut! Rinnat ovat kuitenkin kasvaneet painonlaskusta huolimatta. Viime viikolla jouduin käydä ostamassa koon D rintaliivit, mistä olen enemmän kuin järkyttynyt! Katsoo, kuinka isoksi nämä vielä paisuvat.

Yritän siis nyt kirjoitella hieman tiuhempaan ja kertoa oloista ja tuntemuksista.