torstai 26. joulukuuta 2013

Ristiäisten mietintää

Ollaan nyt Juhon kanssa muutama päivä mietitty ristiäisiä ja niiden järjestämistä. Helpottaa omaakin stressiä, kun suunnittelee jo valmiiksi jotakin.

Kastehan on evankelis-luterilaisessa kirkossa sakramentti, jossa lapsi kastetaan seurakunnan yhteyteen. Ennen kasteen yhteydessä uskottiin lapsesta häädettävän paholainen, mutta kirkko luopui tästä tavasta. Risitäiset sanaa käytetään, koska kastaessa pappi tekee ristinmerkin lapsen otsaan ja rintaan. Väestörekisteriin lapsen nimi on ilmoitettava kahden kuukauden sisällä syntymästä ja tämäm jälkeen pidetään yleensä juhla.

Päätimme, että haluamme lapsen kastettavan seurakuntaan ja hän saa sitten myöhemmin päättää eroaako kirkosta vai ei. Juho ei kirkkoon kuulu, mutta itse kuulun kyllä, vaikka en täysin varma uskonnollisesta vakaumuksestani ole. Olen kyllä sanonut, että Juho saa sitten joskus liittyä hetkeksi kirkkoon, kun naimisiin mennään! Haluamme myös, että lapsi pääsee rippikouluun ja konfirmoidaan.



Muistettavaa on yllättävän paljon. Pelkkä ajankohta on vaikea miettiä. Laskettuaika kun on 18.4 eli nimi on ilmoitettava viimeistään 18.6. Kesäkuun alussa ei haluta ristiäisiä, sillä Juhon siskon lapsi pääsee peruskoulusta silloin ja sitäkin sitten juhlitaan, joten parempi voisi olla ennen sitä toukokuun lopulla. Paikasta emme myöskään ole vielä yksimielisiä, mutta kummatkaan eivät pappia halua omaan kotiinsa. Asumme muutenkin niin kaukana, että olisi parempi, kun juhlapaikka olisi lähempänä keskustaa. Kirkko olisi toki hieno ja itse pitäisin siitä, mutta en tiedä, ajatteleeko Juho ihan täsmälleen samalla tavalla. Kastemekko saadaankin Juhon suvulta.


Omalta puoleltani olen kummit jo miettinyt valmiiksi ja kummatkin ovat olleet tietoisia asiasta jo hyvän aikaa. Toisen hyvän ystäväni kanssa puhuimme asiasta jo ennenkuin lapsenhankinta varsinaisesti oli edes mielessä. Juho on puhunut vaihtoehdoista myös. Sylikummi on siis vielä mietinnän alla.

Vieraat koostuvat varmasti pitkälti suvusta. Juhon puolelta siis äiti, isä ja hänen naisystävänsä, veljet ja siskot ja heidän puoliskonsa ja lapsensa, mummi ja pappa, tädit ja sedät jne. Omalta puoleltani äiti, isäpuoli, sisko (ja mahd. hänen miehensä, jos silloin Suomessa on), veli, kummitädit, mummo. Oman puolen suku ei kovin iso ole. Lisäksi muutama hyvä ystävä meidän kummankin puolelta, eli onhan tuossa jo aika paljon porukkaa.

Kutsukortit haluaisin tehdä itse aivan alusta asti ja niillä saisi ainakin vapaa-ajan hyvin kulumaan äitiyslomalla. Muutama idea minulla jo onkin, joten pitää varmaankin suunnata askarteluliikkeisiin helmikuussa. Minusta on kiva, että vieraat saavat sitten kutsun hyvissä ajoin, että työt voidaan sovittaa. Varsinkin, kun on paljon ihmisiä, joilla on vuorotyö.

Pappi tuo mukanaan kastekynttilän, mikä on seurakunnan lahja lapselle. Kastekynttilän voi sitten myöhemmin polttaa loppuun esim. konfirmaatiopäivänä. Kakun haluaisin tehdä Juhon kanssa kahdestaan, samoin muut ruuat. Kummatkin pidämme ruuanlaitosta ja saahan siinä samalla oman kätensä jäljen näkymään.


Musiikista olen aina ollut tarkka ja haluaisinkin nimenomaan yhden vanhan opettajani esittämään yhden kappaleen. Täytyy ottaa häneen yhteyttä ja kysyä, haluaisiko hän mahdollisesti esittää ko. kappaleen.

Loppuun laitan vielä muistilistan ristiäisistä:


- Kastepäivän päättäminen
- Yhteys kirkkoherranvirastoon kastetilaisuuden järjestelyiden sopimiseksi
- Kastepaikan varaaminen, mikäli juhlat pidetään muualla kuin kotona
- Valokuvauksesta sopiminen
- Nimen valinta, erikoisten nimien kohdalla tarkista nimilaki
- Rekisteröintilomakkeen täyttäminen ja lähettäminen
- Kummien valinta, varmista kirkkoon kuuluminen
- Toimituskeskustelu papin kanssa
- Virsien valinta
- Kastetilaisuuden tehtävien jako
- Kastepuvun hankinta
- Vieraiden kutsuminen
- Tarjoilun suunnittelu
- Ohjelman/musiikin/puheiden suunnittelu

Jos kastejuhla kotona:

- Kastepöytä
- Valkoinen pöytäliina
- Kastemalja (täytä lämpimällä vedellä hieman ennen kastetilaisuuden alkua)
- Raamattu
- Kynttilä
- Valkoinen liina pään kuivaamiseen
- Kukka-astelma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti