torstai 2. lokakuuta 2014

Vauva pilaa elämäsi?

Internetissä surffaillessa törmää usein keskusteluihin, missä puhutaan siitä, kuinka lapsi tai vauva pilaa elämän. On myös monia, jotka sanovat kaipaavansa jotain ajasta ilman lapsia. Päätin lyödä vähän vettä rattaisiin ja kysyä ihmisiltä, mitä lapsi/vauva pilaa heidän elämästään ja yritän peilata sitä omaan mielipiteeseeni ja kokemuksiini.

1. Vauvan saaminen pilaa kehon. 
Kyllä ja ei. Itse olen nyt muutaman kilon kevyempi, kuin ennen raskautumista. Ihoni on kuitenkin roikkuvampi vatsan kohdalta, puhumattakaan muutamasta raskausarvesta. Mutta toisaalta. Minulla on maailman ihanin poika. Välillä asioista pitää luopua tai kärsiä, jotta ne saavuttaa. Kyllä koiranpentukin sen muutaman kuukauden pissii ja kakkaa sisälle, kunnes kasvaa. Sekin pitää vain kestää, jos aikoo koiran hankkia. Itse voin ainakin ylpeänä sanoa, että nämä arvet tulivat pojan vuoksi. Ei takia, vaan vuoksi.


2. Alapää löystyy eikä seksi tunnu miltään
Löystyy- ehkä, mutta ei siitä tunto katoa. :D Minä kuitenkin repesin pahasti (III-IV -asteisesti) eikä seksi ole muuttunut  mihinkään. En sitten tietenkään osaa sanoa, muuttuuko tilanne viiden lapsen jälkeen.

3. Yhteinen aika häviää
Meillä yhteinen aika vain lisääntyi. Tietenkään emme voi enää vain makoilla sohvan nurkassa toistemme kainalossa, mutta silloin pitää improvisoida. Voimme käydä yhdessä lenkillä, kaupungilla, kalassa, marjassa, koiranäyttelyissä... vain taivas on rajana. Kun kaksi ihmistä sitoutuu lapsen hoitamiseen samalla tavalla on kaikki puolitettu.


4. Yöunet vähenevät tai häviävät kokonaan
Tämä on vaihe, mikä kestää jonkin aikaa. Meillä se kesti ehkä 1,5kk. Eino herätti alkuun kolmen tunnin sykleissä, mikä sekin oli minulle ihan ok. Elimistö alkoi pikkuhiljaa tottua siihen, että kolmen tunnin välein oli herätys ja usein heräsin jo muutama minuutti ennen vauvaa. 1,5kk eteenpäin Eino alkoi nukkumaan öitä 11-12h putkeen ja nykyäänkin nukutaan hyvät yöunet. Joillakin vaihe kestää pidempään ja joillakin vähemmän aikaa, mutta ei se ikuista ole. :)


5. Ystäviä ei enää näe
Riippuu pitkälti, missä elämäntilanteessa ystävät ovat. Jos ystävät ovat vielä ns.biletysiässä voi olla, että näiden ystävien näkeminen loppuu herkästi. Mutta sekin osaltaan kuuluu vanhemmuuteen, että kasvetaan vanhemman rooliin, missä ollaan vastuussa pienestä ihmisestä. Toisaalta, jos ystävät ovat samanlaisessa elämäntilanteessa kanssasi, voi ystävyytenne jopa lujittua ja saada uusia ulottuvuuksia.

6. Viihteelle ei enää pääse
Ennen vauvaa en käynyt muutenkaan viihteellä. Saatoin kyllä ennen raskautta juoda muutaman vaikka leffaa katsoessa, mutta mikään bilettäjä en ole. En vain yksinkertaisesti saa siitä oikein mitään irti. Ainoa kerta, kun olen nyt ollut viihteellä oli töiden kesäpäivät. Join kolme siideriä ja kipitin äkkiä kotiin miehen ja vauvan viereen.
Sanotaan, ettei viihteelle pääse ehkä yhtä helposti. Itse en jättäisi pientä vauvaa vielä yökylään, jolloin viihteellä ollessaan pitäisi juoda kohtuullisesti, jotta pystyy huolehtimaan lapsesta. Eri asia on nähdä esimerkiksi ystäviä ja juoda lasilliset viiniä.

7. Harrastuksista/lemmikeistä joutuu luopumaan
Tämäkin on hieman harrastuksesta kiinni. Et tietenkään pysty lähtemään toiselle puolelle maailmaa riippuliitämään viikoksi, mutta mikä estää esim. pari kertaa viikossa käymästä salilla tai lenkillä. Ainakin meillä mies pystyy hyvin katsomaan poikaa sen aikaa.
Lemmikkien pitäminen riippuu tietenkin lemmikistä. Jos lemmikki on aggressiivinen lasta kohtaan on oikein luopua siitä ja estää vahingot. Tosin uskoisin, että jokaisella ihmisellä oma lapsi menee lemmikin edelle.


Onko vauvan saaminen "pilannut" jotain elämästänne? 

7 kommenttia:

  1. Aikoinani kun ystävälleni kerroin että saamme vauvan ikävä kyllä hän oli sitä mieltä että pilaan ensisijaisesti hänen elämänsä ja myös omani. En tiennyt mitä ajatella koska omasta mielestäni lapsi tuo elämään sitä jotain mitä lapseton ei voi ymmärtää.
    Meillä lapsen saanti on syventänyt ja jollakin tapaa jopa parantanut suhdettamme.. Elämän kokee jotenkin merkityksellisemmäksi kun ennen lasta:).

    Ystäväni on monesti sanonut että olen muuttunut eri ihmiseksi, mutta omasta mielestä en ole, nyt vaan tärkeämpää elämässäni on perhe, eikä esim. se viihteellä käyminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan! Jotkut eivät ymmärrä, että ihmisillä voi olla erilaisia prioriteetteja elämässään. Minusta lapsen saaminen on yksi askel eteenpäin elämässä. :)

      Poista
  2. Näin vauvattomana kiva lukea tällaisesta aiheesta vaikka, ja nimenomaan ehkä juuri siksi kun ei ole omaa kokemusta. :) Meillä koiria, ja ajatus siitä että joskus tulevaisuudessa joutuisimme luopumaan koiristamme vauvan vuoksi tuntuu pahalta. Toki sen ajattelee ehkä erillä tavalla kun olisi se oma lapsi siinä joka olisi vaarassa. Onneksi chihuahuat ei kauhean suurta vahinkoa saa aikaiseksi, vaikka osaavatkin olla välillä kovapäisiä.

    http://iinaneloa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että vauvattomiakin kiinnostaa! Chihujen kanssa onneksi harvoin tulee sellaisia ongelmia vastaan, että joutuisi luopumaan. Enemmän se näiden isompien kanssa on. :)

      Poista
  3. Tää oli just hyvä bloggaus! :) Ykköskohtaan kyllä lisäisin sen, että noh kropan nyt saa pilalle niin monella muullakin jutulla, esimerkiksi siiderillä, sipsillä ja treenaamattomuudella...

    VastaaPoista