keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Lapsentahtisuus?

Monella nettisivulla törmää aiheeseen "lapsentahtisuus". Odotusaikana tuo sana oli minulle täyttä hepreaa ja ihmettelin, miksi lapsen kasvattamisen pitää olla niin suunniteltua. Myöhemmin aloin lukea blogeja, missä eri ihmiset opettivat vauvalle päivärytmin, syömisen tietyllä tavalla, potalla käymisen, vaatteiden pukemisen... Sitten oli äitejä, jotka tekivät asiat lapsentahtisesti.


Asiaa mietittyäni tajusin, että meidän Einohan nukkuu juurikin lapsentahtisesti. Pienestä pitäen opetettiin kyllä, että nukkumaan mennessä on pimeää ja hiljaista. Yösyötöt hoidettiin hiljaa, samoin vaipanvaihdot. Nyt Eino nukkuu päikkäreitä silloin, kun häntä itseään väsyttää. Meillä ei siis ole tarkkaa päiväuniaikaa. Eikä oikeastaan edes yöuniaikaa. Kuitenkin tuo yöunille meno on vakiintunut illalla klo 21-22. Päivällä Einon alkaessa hieroa silmiään vien hänet makkariin ja annan pienen hörpyn maitoa, johon hän nukahtaakin melkein samantien. Päikkärit ovat lyhyet n.30min kahden tunnin välein. Ikinä ei ole joutunut Einoa varsinaisesti nukuttamaan. Eikä sille ole ollut tarvetta. Tosin tuolla pienellä miehellä on sellaiset unenlahjat, että kateeksi käy!


Syömisen suhteen ollaan myös rentoja. Meillä maistellaan kasvissoseita, riisipuuroa ja hedelmäsoseita. Pari kertaa on Eino mutustellut maissinaksuakin. Poika kyllä ilmaisee, kun ruoka riittää. Nykyisin menee 1/2 pilttipurkillista kumpaakin sosetta päivässä. Myös puuron seassa on pieni sosesilmä. En ole perehtynyt vielä sormiruokailuun, mutta se kiinnostaisi kovasti. Varsinkin huomatessani, että maissinaksu eksyi suoraan kädessä suuhun.

Onko teillä lapsentahtisuutta perheessä?

1 kommentti:

  1. Heips! Tuli heti mieleeni oman esikoiseni vauva-aika, siis 90-luvun alkupuolella (omg oon vanha...). Silloin neuvolasta kerrottiin että mihinkä aikaan sitä vauvaa ruokitaan. Kellontarkasti 4 tunnin syöttövälit vaan ja hyvä tulee, imettää ei saanut edes puoltatuntia kerralla. Pikkasen eroa näihin nykysysteemeihin! No mullahan oli muksu eri mieltä kaikesta kellotuksesta ja mähän "salaa" olin lapsentahtinen, tosin en silloin tiennyt moista sanaa olevankaan. Lapsi kun halusi imeä koko halvatun ajan, lähes, niin mä aattelin että annetaan imeä MYÖS muina kellonaikoina, mutta kun ei kerrota kellekään (neuolasssa) muutakuin niistä OIKEISTA kellonajoista, niin ei kukaan sano mitään :D Ja hyvin kasvoi muksu - ja äitikin siinä samalla vasta kasvoikin. Mukavia hetkiä sinulle tähän alkavaan syksyyn!

    VastaaPoista