torstai 10. huhtikuuta 2014

Maltin ensimmäinen match show!

Olen kokonaan unohtanut kirjoittaa Maltin ensimmäisestä match showsta tänne, joten siitä nyt juttua!

Sitten juostaan!

Niille, jotka eivät tiedä match shown sääntöjä, kerrattakoon nekin tässä. Match show on siis leikkimielinen koiranäyttely, joissa ei jaeta virallisia titteleitä tai palkintoja. Yleensä mätsäreihin mennään treenaamaan koiran kanssa tulevia koiranäyttelyitä varten, mutta niissä voidaan käydä myös harrastusmielessä. Mätsäreihin saa osallistua myös värivirheinen, sekarotuinen tai leikattukin koira, jotka eivät virallisiin näyttelyihin saa osallistua. Typistyssäännöt ovat kuitenkin samat, kuin virallisissakin näyttelyissä. Varsinaista ikärajaa ei yleensä ole, kunhan koira on rokotettu Kennelliiton säännösten mukaisesti.

Namia seurataan

Luokkia mätsäreissä on yleensä pienille koirille, isoille koirille, pennuille ja veteraaneille. Pennut on saatettu jakaa joko ikänsä tai kokonsa mukaan pieniin ja isoihin pentuihin. Näiden luokkien lisäksi voi olla luokka erikseen x-rotuisille. Jos luokkaa ei erikseen ole, sekarotuiset osallistuvat rotukoirien kanssa kokonsa/ikänsä mukaan. Luokkia on usein isoimmissa mätsäreissä myös juniorhandler, lapsi&koira ja lapsi&lelukoira. Muutamassa mätsärissä olen törmännyt myös esim. mies&äijä-luokkaan. Jos mätsärin järjestää jokin tietty rotujärjestö, voi olla oma kehä myös tälle tietylle rodulle. Esimerkiksi saksanpaimenkoirille oma kehä ja muut rodut menevät ikänsä/kokonsa mukaan.

"Kuik! Mamma tää nainen kopeloi mua."

Koirat menevät ilmoittautumisen järjestyksessä kaksi koiraa kerrallaan kehään. Koirat seisotetaan paikallaan ja tuomari katsoo hampaat ja rakenteet kummaltakin koiralta ja juoksuttaa ne ympäri kehää katsoessaan liikkeet. Kun tuomari on katsonut kummatkin koirat, hän antaa omasta mielestään "paremmalle" koiralle punaisen nauhan ja toiselle sinisen nauhan. Tämän jälkeen odotetaan, kunnes jokainen luokkaan ilmoittautunut koira on jaettu punaisiin ja sinisiin. Jaottelun jälkeen kaikki sinisen nauhan saaneet koirat pyydetään yhdessä samaan kehään. Tällöin kehässä saattaa siis olla kerralla hyvinkin monta koiraa! Yleensä tuomari katsoo uudestaan seisotuksen ja liikkeet ja käy tämän jälkeen kättelemässä ihmiset, joiden koirat eivät enää jatka kisaa. Mätsäristä riippuen tuomari sijoittaa paremmuusjärjestykseen 1-5 koiraa. Sininauhaisten koirien ensimmäinen jatkaa yleensä BIS-kehään eli Best In Show. Tämän jälkeen sama jaottelu tehdään punanauhaisten koirien osalta. BIS-kehässä jokaisen luokan sinisten ja punaisten nauhojen saaneet koirat kilpailevat kaikki keskenään ja tuomari sijoittaa nämäkin koirat paremmuusjärjestykseen.

Nyt seisotaan punanauhaisten kehässä

Maltti oli siis ensimmäistä kertaa ikinä käymässä missään, missä oli samaan aikaan paljon koiria ja ihmisiä. Aluksi oli pää pyörällä ja kauhea pyöriminen, että mitä kummaa täällä oikein tapahtuu. Nopeasti kuitenkin rauhoituttiin ja nukahdettiinkin hetkeksi. Kehässä Maltti käyttäytyi nimensä mukaisesti eikä lähtenyt karkuun edes hampaita katsoessa! Juokseminenkin meni yli odotusten, vaikka se vielä onkin hieman häsellystä. Saatiin punainen nauha ja jäätiin odottelemaan, että loputkin koirat arvostellaan. Punanauhaisten kehässä en olettanut, että oltaisiin mitään saatu, sillä koiria oli aika paljon. Kuitenkin tuomari loppujen lopuksi sijoitti meidät toiseksi! Oltiin siis pennuista toiseksi parhaimpia! Kyllä olin ylpeä tuosta turriaisesta! Kyllä siitä vielä hieno näyttelykoira tehdään! Vielä olisi muutama mätsäri jäljellä ennen pentukehiä.

"Jotain taisi mennä silmään!"

2 kommenttia: